Soki owocowe i warzywne są zdrowym składnikiem diety pod warunkiem, że są spożywane bez dodatku cukru. Większość gotowych soków jest sztucznie dosładzana, przez co ich wartości odżywcze są gorsze. Aby pić ich zdrowsze odpowiedniki, wystarczy przygotowywać je samodzielnie. Co wybrać do tego celu – sokowirówkę czy wyciskarkę wolnoobrotową?
Wyciskarka wolnoobrotowa lepszym wyborem
Sokowirówka umożliwia wyciśnięcie soku z owoców lub warzyw, jednak pozbawia ich błonnika, który znajduje się w miąższu. Jego brak znacznie obniża wartości zdrowotne przygotowanego napoju. Wyciskarka wolnoobrotowa przeciska owoce i warzywa znacznie dokładniej, dzięki czemu w soku znajdują się kawałki miąższu. Jej działanie jest efektywniejsze, gdyż z jednego jabłka można wycisnąć nawet szklankę zdrowego napoju, pełnego witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Z tego powodu wyciskarka wolnoobrotowa jest o wiele lepszym wyborem niż klasyczna sokowirówka. Jedynym minusem jest dość wysoka cena wyciskarki, dlatego jest polecana głównie tym osobom, które chcą pić soki każdego dnia.